Bine ati venit pe site-ul de pompierii Vlahita

 • În anul voluntariatului - 2011, Seviciul Voluntar din Oraşul Vlăhiţa sărbătoreste 90 de ani de la înfiinţare.

  Construirile specifice zonei, în special din lemn şi construcţiile fiind foarte apropiate, respectiv stingerea rudimentar a incendiilor au necesitat o organizare adecvată pentru reducerea efectelor devastatoare a incendiilor. La sfârşitul anilor secolului XIX această dorinţă de a lua măsuri de prevenire în lupta împotriva „cocoşului roşu” a dat naştere organizaţiilor civice împotriva incendiilor. Primele atestări dovedesc existenţa organizaţiei din data de 1921 pe raza oraşului Vlăhiţa.

  Primele dotări au fost oarecum rudimetare, dar totuşi mai avansate faţă de găleţile obişnuite, fiind o pompă manuală, angreantă de forţele a patru persoane. Iar ulterior au obţinut încă o pompă manuală, fiind în prezent încă în dotarea organizaţiei, expuse la sediul pompierilor.

  În perioada al doilea război mondial efectivul a numărat un număr redus de persoane, dar în perioada anilor 50-60 efectivul a atins numărul de 30 persoane, luând parte la diferite instruiri organizate de autoritatea competentă la vremea respectivă.

  Dotarea pompierilor a luat amploare cu autoutilitara de stins incendii tip Zis din anul 1969, iar din anul 1978 am obţinut prin grija Consiliului Judeţean, autospeciala de stins incendii tip APCT R8135, cu o capcitate de apă de 2800 litrii, fiind autovehicolul de bază şi la ora actuală în stingerea incendiilor.

  Elanul tinerilor în aceasă perioadă este susţinută de sutele de cupe şi medalii obţinute în diferitele concursuri organizate de Grupurile de Pompieri de la cele judeţene până la chair şi de nivel de ţară.

  Funcţionarea Serviciului Voluntar atât înainte cât şi după Revoluţie a fost în mod expres pe bază de voluntariat, fără să existe o organizaţie sau o formă juridică, iar din anul 1998 a fost înfiinţat Serviciul Public Pompieri Civili din cadrul Primăriei Vlăhiţa, cu 5 persoane angajate, ei fiind miezul grupuluisusţinuţi de voluntari în caz de intervenţie.

  În anul 2005 am obţinut prin legăturile de înfrăţire cu pompierii din oraşul Muhldorf(Germania) o autospecială Tip VOLKSWAGEN (instalat pentru intervenţii urgente- motopompă, grup electrogen, motoferăstraie, complete iluminate, radiotelefoane, mijloace de protecţie individuale). Iar tot prin ajutorul lor din anul 2008 a intrat în dotarea S.V.S.U Vlăhiţa autospecială Tip MERCEDES (foto) pentru stingerea incendiilor(rezervor pt.apă: 2000 litri) şi de descarcerare.

  Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă al oraşului VLĂHIŢA a fost reînfiinţat prin Hotărârea Consiliului Local al oraşului Vlăhiţa nr.71/2005 (modificat prin H.C.L. Nr.9/2009), în conformitate cu următoarele prevederi legale:

  1. Legea cu nr. 481 / 08.11.2004 privind protecţia civilă;

  2. Legea nr. 307 / 21.06.2006 privind apărarea împotriva incendiilor;

  3. Ordonanţa Guvernului României nr. 88 / 30.08.2001 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă;

  4. O.M.A.I. nr. 718 / 30.06.2005 pentru aprobarea Criteriilor de performanţă privind structura organizatorică şi dotarea serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă

  Structura nou înfiinţată, este un serviciu organizat cu personal angajat şi/sau voluntar, în scopul apărării vieţii, avutului public şi/sau a celui privat împotriva incendiilor şi a altor calamităţi, în sectorul de competenţă stabilit. Conform legii, Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă se află în subordinea consiliului local al oraşului VLĂHIȚA, este asigurat din punct de vedere financiar de la bugetul local, iar activitatea acestuia este coordonată de primarul oraşului.

  Până în prezent, serviciul are în dotare 3 autospeciale de intervenţie:o autospecială de stingerea incendiilor (rezervor pt.apă: 2800 litri), o autospecială Tip MERCEDES (foto) pentru stingerea incendiilor(rezervor pt.apă: 2000 litri) şi de descarcerare, şi o autospecială Tip VOLKSWAGEN (instalat pentru intervenţii urgenţe) motopompă, grup electrogen, motoferăstraie, complete iluminate, radiotelefoane, mijloace de protecţie individuale) Urmează să mai fie asigurat o autospecială de stingerea incendiilor, cu care se va acoperi, din punct de vedere operativ întreaga suprafaţă administrativă a oraşului VLĂHIŢA, respectiv microregiunea Homorod.

  Prin dotarea şi pregătirea serviciului din subordinea Consiliului Local, la nivelul de performanţă cerut de legislaţia în domeniu, acţionând sub deviza ,,VOLUNTARI PENTRU VIAŢĂ“ scopul principal al Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă, este acela de a creşte gradul de siguranţă a cetăţenilor oraşului VLĂHIŢA, acţionând pentru prevenirea şi stingerea incendiilor, în cazul producerii dezastrelor naturale şi industriale, a accidentelor generate de situaţii de urgenţă specifice.
 • Amennyiben tetszik a tevékenységünk, kérjünk támogassa az egyesületünket az adója 2%-val.

  Töltse le az alább található nyomtatványt majd kitöltés után juttassa el székhelyünkre vagy a helysége adóhivatalához.


  a nyomtatvány letölthető innen


  mellékjövedelmek esetén a nyomtatvány letölthető innen


  Köszönjük támogatását!

 • Trimite mesaj
  Acasa

  Pompierii Vlahita

  Május 1 utca 5/A,
  Szentegyháza, 535800.
  Telefon: +40 0266-246.642
  E-mail: tuzoltok.szentegyhaza@gmail.com

000webhost logo